Groep 3 2016-2017

Groep 3 bestaat uit tweeëntwintig kinderen: elf leuke jongens en evenzoveel gezellige meisjes. Op maandag t/m donderdag heeft juf Dominique de leiding en op vrijdag juf Margo. We hebben momenteel twee stagiaires.

Het wordt weer een spannend jaar, want we gaan heel veel nieuwe dingen leren, zoals lezen met de methode Veilig Leren Lezen, rekenen met de methode Alles Telt en schrijven met de methode Schrijven in de Basisschool.groep-3

Natuurlijk zijn er nog veel meer belangrijke vakken: Verkeer, Natuurkennis, Engels, Handvaardigheid, Tekenen, Muziek, Techniek en Gym. Bij het onderdeel Sociaal-emotionele ontwikkeling vormt de methode Goed Gedaan onze leidraad. Ook hebben we onder ons dak een prachtige Vindplaats waar we de mooiste en leukste boeken kunnen lenen. Op het gebied van Kunsteducatie werken we samen met de VAK. Zo af en toe zit daar een leuke excursie of gastles aan vast.

We starten op maandag en donderdag met Trefwoord, onze godsdienstmethode, en een kringgesprek. Op vrijdag beginnen we de dag met gym van meester Nick.

Elke dag staat er lezen, rekenen en schrijven op het programma. Twee keer in de week hebben we   ’s middags een circuit. Hier staat het leren van elkaar en het verder uitwerken van het geleerde centraal. We werken dan in groepjes met roulerende opdrachten.

Tijdens de taal- en rekenles werken we in drie niveaugroepen. De eerste groep gaat na een korte instructie aan het werk, de tweede groep doet dat na de normale instructie en de derde groep krijgt extra uitleg van de leerkracht aan de instructietafel.

Na elke kern van Veilig Leren Lezen is er een toetsmoment. De letterkennis en het lezen van de woorden van Veilig & Vlot worden op correctheid en snelheid getoetst. De methode Alles Telt heeft na elk blok een toetstaak.

We werken met een groen/rood kaartje. Ligt het kaartje op de groene kant, dan laat je zien dat je kunt doorwerken. Met rood geef je aan dat je een vraag hebt die je niet zelf kunt beantwoorden. Zo weet de juf waar hulp geboden moet worden. Ook werken we met een verkeerslicht. Staat het licht op rood? Dan werken we in stilte. Bij groen mogen de kinderen zachtjes met elkaar overleggen. De Time Timer wordt ingezet om te visualiseren hoe lang er over een opdracht gedaan mag worden.

We werken met zin en plezier. Het wordt dan ook zeker een fantastisch en leerzaam jaar.

Veel plezier in groep 3!

Juf Dominique en juf Margo

groep-3-1